Своїми здобутками ділилися Premier Hotel Dnister, коктейль-бар Sino Experimental, ресторан мексиканської кухні Taco Taco Taqueria на вебінарі Вебінар “Кліматична стратегія закладів гостинності. Реалії та перспективи в Україні.
Ці заклади гостинності стали переможцями проекту «Впровадження принципів Zero Waste в готельно-ресторанному бізнесі України для його адаптації до вимог Паризької кліматичної угоди в умовах російського вторгнення».
Zero waste спеціалісти вивчали їхній попередній досвід, аналізували теперішній стан справ та надавали консультації щодо впровадження нових екологічних пунктів. Весь запис можна переглянути за посиланням.Тут ділимося декількома моментами.
Premier Hotel Dnister ще до війни мав сертифікацію від “Зеленого ключа” та Tripadvisor. В рамках екологічних ініціатив готель здавав відходи на переробку, друкував буклети для гостей з вторинної сировини, зробив зупинку прокату велосипедів,долучався до ініціативи “Година землі”. Кухарі пропонували гостям українську органічну їжу на сніданки та майстер-класи з продуктів українського виробника. Також заохочували гостей до свідомого споживання. Наприклад, пропонували змінювати постіль, рушники не щодня. Після консультації з zero waste експертами готель має намір ще більше впроваджувати принцип “нуль відходів”. У планах: озеленення технічних поверхів,
- проведення конференцій “без відходів”;
- впровадження багаторазового посуду для десертів;
- встановлення контейнеру для органіки.
Ресторан мексиканської кухні Taco Taco Taqueria до участі в проекті завжди використовували у своєму закладі багаторазовий посуд. Вони мали керамічні горнятка від місцевого виробника, інтер’єр прикрасили вінтажними реставрованими крісла, диванами з аукціонів, килимами ручна роботи від українських виробників. Ресторан також використовув продукти локальних виробників, закуповував харчі у більшій кількості, щоб зменшити логістичні навантаження, впровадив веганські та вегетаріанські позиції, скоротив порції для запобігання марнування продуктів, першим впровадив меню по qr кодах.
Після спілкування з zero waste спеціалістами мають намір:
- замінити одноразовий пластиковий посуд на доставці на багаторазовий;
- почати сортувати сміття;
- встановити контейнер для збору органіки;
- почати використовувати екологічні миючі засоби;
- спробувати використовувати багаторазові трубочки;
- почати вирощувати спеції для кухні в самоу закладі.
Коктейль-бар Sino Experimental до проекту вже використовували посуд з обрізаних пляшок, впроваджували апсайклінг, вирощувати мікрогрін, використовували локальні та сезонні продукти, збирали скло для реюзу та долучалися до висадження дерев у місті за власні кошти. Поспілкувавшись з експертами мають намір:
- розробити рецепти напоїв з незвичних локальних продуктів, з плодів дерев, які самі висадили;
- придбати компостер для органіки;
- створити майстерню з переробки скла;
- передавати відходи від скла будівельним компаніям, сувенірним магазинам тощо;
- збирати кошти з окремих коктейлів на озелененням міста Львова;
- співпрацювати з екологами.
Проект «Впровадження принципів Zero Waste в готельно-ресторанному бізнесі України для його адаптації до вимог Паризької кліматичної угоди в умовах російського вторгнення». реалізується ГО «Екологічні новини» (м. Херсон), ІГ mariupol_zero_waste (м. Маріуполь), Društvo Ekologi brez meja (Словенія), за підтримки Zero Waste Alliance Ukraine, Zero Waste Lviv та Europe Climate Foundation.